MENU

Αποστολή στην Άρη

Η Alter Technology (ATN), θυγατρική του TÜV NORD GROUP, συμμετέχει στο μαμούθ έργο.

Ο Άρης έχει συναρπάσει τους ανθρώπους από αμνημονεύτων χρόνων. Κανένας άλλος πλανήτης δεν είναι πιο κοντά μας, η ομοιότητά του με τη γη είναι εκπληκτική. Για πολλούς επιστήμονες, αυτό το καθιστά ακαταμάχητο: οι διαστημικοί ανιχνευτές και ο εκφορτωτής εξερευνούν τον κόκκινο πλανήτη για πάνω από 50 χρόνια.

Η πιο φιλόδοξη αποστολή της NASA μέχρι σήμερα ξεκίνησε στις 30 Ιουλίου 2020. Το rover "Perseverance" βρίσκεται στο πλοίο. Μεταξύ άλλων, το όχημα είναι εξοπλισμένο με περίπου 20 κάμερες και ακόμη και ένα μικρό ελικόπτερο που εξερευνά τον Άρη από ψηλά. Για πρώτη φορά, τα δείγματα βράχου και εδάφους που συλλέγονται εκεί θα μεταφερθούν επίσης στη Γη, από μια μεταγενέστερη αποστολή το 2031.

Η Alter Technology (ATN), θυγατρική του TÜV NORD GROUP, συμμετέχει στο μαμούθ έργο. Η ATN είναι παγκόσμιος ηγέτης στην προμήθεια, συναρμολόγηση και δοκιμή μικρο- και οπτικοηλεκτρονικών εξαρτημάτων - εξαρτημάτων που είναι εξαιρετικά απαιτητικά στο διαστημικό ταξίδι. Για την αποστολή "Perseverance", ο διευθυντής καινοτομίας Demetrio López συγκέντρωσε μια ομάδα δέκα μηχανικών από την Ισπανία και τη Μεγάλη Βρετανία. Σε μια συνέντευξη, εξηγεί τι χαρακτηρίζει την αποστολή, γιατί το έργο, που διήρκεσε ενάμιση χρόνο, ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για αυτόν και τους συναδέλφους του και τι έμαθαν από αυτήν.

 

Κύριε López, έχετε ονειρευτεί ποτέ να περπατήσετε στον Άρη;

Πάντα ήμουν ανήσυχος, το ταξίδι είναι ένα από τα αγαπημένα μου χόμπι. Για να απαντήσω λοιπόν στην ερώτηση: Ναι! Νομίζω ότι θα ήταν υπέροχο να πετάξω στο διάστημα και να επισκεφτώ τον Άρη. Ήταν πάντα ένας από τους αγαπημένους μου πλανήτες. Υπάρχουν τόσα πολλά μύθοι και ιστορίες για αυτόν. Και είναι πολύ κοντά μας.

Το Perseverance rover θα αναζητήσει ίχνη προηγούμενης ζωής, θα εξερευνήσει το κλίμα και τη γεωλογία του πλανήτη και θα πάρει δείγματα βράχων που αργότερα θα μεταφερθούν ακόμη και στη Γη. Γιατί αυτή η προσπάθεια;

Το όχημα θα εξερευνήσει μια περιοχή στον Άρη που πιθανότατα κάποτε παρείχε τις προϋποθέσεις για τη ζωή. Ο τόπος προσγείωσης είναι ένα δέλτα ποταμού που στεγνώθηκε περίπου τρία δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Η ελπίδα είναι να βρεθούν ίχνη παλαιότερων οργανισμών εκεί. Η αποστολή συμβάλλει έτσι γενικά στην αύξηση των γνώσεών μας για τον πλανήτη και ίσως επίσης για την προέλευση της ζωής. Επιπλέον, οι μετρήσεις και τα πειράματα του rover βοηθούν στην προετοιμασία μελλοντικών επανδρωμένων αποστολών.

 

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Με την αποστολή, για παράδειγμα, θα θέλαμε να κατανοήσουμε καλύτερα τους κινδύνους που ενέχουν οι άνθρωποι και τα υλικά από τη σκόνη του Άρη. Το rover θα δοκιμάσει επίσης τεχνολογίες για την παραγωγή μικρής ποσότητας καθαρού οξυγόνου από το διοξείδιο του άνθρακα στην αττική ατμόσφαιρα. Και τέλος, δοκιμάζουμε βελτιωμένη τεχνολογία για να προσγειωθούμε όσο το δυνατόν ακριβέστερα. Αυτές είναι βασικές προϋποθέσεις για την εξερεύνηση του ανθρώπου.

 

Κίνδυνοι λέξεων-κλειδιών. Τι φορτία πρέπει να αντέξουν τα υλικά και η τεχνολογία στην αποστολή;

Πολλά περιστρέφονται γύρω από την αξιοπιστία. Ιδιαίτερα πρέπει να ληφθούν υπόψη τέσσερις πτυχές: Πρώτον, η ισχυρή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που δρα στα συστατικά από τον ήλιο κατά την πτήση προς τον Άρη. Στη συνέχεια, οι σημαντικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στην πτήση και στον Άρη. Τρίτον, το μηχανικό στρες κατά την απογείωση και την προσγείωση και - τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό - τη μεγάλη διάρκεια αποστολής. Κάθε μία από αυτές τις πτυχές ήταν αποφασιστικής σημασίας για το έργο μας: τόσο για το σχεδιασμό των ηλεκτρονικών εξαρτημάτων - δηλ. Το σχεδιασμό των εξαρτημάτων σε σχέση με το επακόλουθο περιβάλλον εφαρμογής τους - καθώς και για τις δοκιμές και τις αναλύσεις μας, τη δοκιμή και την έγκριση του συστατικά, υλικά και διαδικασίες είναι απαραίτητα.

 

Μπορείτε να το εξηγήσετε λίγο πιο συγκεκριμένα;

Για παράδειγμα, υπάρχουν δοκιμές που προσομοιώνουν τα αποτελέσματα της ακτινοβολίας σε διάφορες συσκευές σε πραγματικό χρόνο. Μπορούμε επίσης να προσομοιώσουμε τις θερμοκρασίες και τις ιδιότητες κενού που αντιστοιχούν όσο το δυνατόν ακριβέστερα στις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας στο διάστημα. Έχουμε τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό στα εργαστήριά μας. Και, κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι εξίσου σημαντικό, έχουμε την εμπειρία για το πώς πρέπει να δομηθεί η σειρά δοκιμών. Στο τέλος, αυτό που μετράει είναι ακριβή και ουσιαστικά αποτελέσματα που βοηθούν στην πραγματική αποστολή να εκτελείται όσο το δυνατόν ασφαλέστερα.

 

Τι ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για την ομάδα σας;

Ανέφερα ήδη τις θερμοκρασίες. Η εξαιρετικά λεπτή ατμόσφαιρα του Άρη διασφαλίζει ότι οι θερμοκρασιακές διακυμάνσεις έως και 100 βαθμούς Κελσίου μπορούν να εμφανιστούν σε μια μέρα. Και κατά την πτήση εκεί, οι συνθήκες είναι ακόμη πιο ακραίες. Όλα τα υλικά και τα εξαρτήματα, από τα μεγαλύτερα μηχανικά έως τη μικροηλεκτρονική, πρέπει να το αντέξουν. Ο στόχος μας ήταν να παρέχουμε συγκεκριμένους θερμικούς θαλάμους και, βάσει αυτού, να σχεδιάσουμε τα εργαλεία δοκιμής και τα πρωτόκολλα.

 

Ακούγεται σαν πολύ "επιμονή" στην πραγματικότητα απαιτείται, με άλλα λόγια: επιμονή.

(γέλια) Ναι, μπορείτε να το πείτε αυτό. Νομίζω ότι μπορούμε να είμαστε λίγο περήφανοι για την εργαστηριακή ιδέα που έχουμε αναπτύξει. Τώρα έχουμε πολύ καλύτερη κατανόηση της αξιοπιστίας των ανταλλακτικών, καθώς και των συνθηκών και των μηχανισμών υπό τους οποίους μπορούν να αποτύχουν. Σε αυτή τη βάση, τα εξαρτήματα, τα περιβλήματα και οι μέθοδοι συναρμολόγησης μπορούν να αξιολογηθούν προσεκτικά.

 

Τι άλλο συνέβαλε η ATN;

Για παράδειγμα, παρέχουμε υποστήριξη με τη σωστή επιλογή αυτών των τμημάτων του rover που μπορούν να επεκταθούν. Φυσικά, πρέπει επίσης να πληρούν τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις στον Άρη. Ήμασταν ειδικά υπεύθυνοι για την επικύρωση του σχεδιασμού εξαρτημάτων ενός περιβλήματος αισθητήρα ανέμου. Ο αισθητήρας είναι μέρος του λεγόμενου Mars Environmental Dynamics Analyzer (MEDA). Το MEDA θα βοηθήσει στη μέτρηση και την παρακολούθηση του μεγέθους της σκόνης, της μορφολογίας και του καιρού στον Άρη. Η ελπίδα είναι να ανακαλύψουμε μοτίβα με αυτόν τον τρόπο, τα οποία με τη σειρά τους θα βοηθήσουν μεταγενέστερες επανδρωμένες αποστολές.

 

Τι κάνει τη σκόνη και τον καιρό ξεχωριστή στον Άρη;

Από όσο γνωρίζουμε, η κόκκινη σκόνη αποτελείται ουσιαστικά από οξείδιο του σιδήρου · καλύπτει ολόκληρο τον πλανήτη. Με τη μορφή καταιγίδων και νεφών, αλλάζει τη θερμοκρασία πολύ έντονα ανάλογα με την εποχή. Αλλά ξέρουμε πολύ λίγα για το πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό. Για να μην αναφέρουμε το σχηματισμό μερικές φορές γιγαντιαίων καταιγίδων που μπορούν να τυλίξουν ολόκληρο τον πλανήτη.

 

Το οποίο με τη σειρά του ακούγεται πολύ φιλόξενο. Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι θα ζήσουν ποτέ στον Άρη;

Λοιπόν ποιος ξέρει. Μπορεί να είναι Άρης ή άλλος πλανήτης. Δεν μπορείτε να το πείτε σήμερα. Συνολικά, η εξερεύνηση του διαστήματος είναι σχετικά νέα για την ανθρωπότητα, και το μέλλον θα φέρει πάντα συναρπαστικά νέα για απομακρυσμένους κόσμους. Το αν μπορούμε και θέλουμε να ζήσουμε σε κάποιο σημείο είναι ένα περαιτέρω ερώτημα. Είτε έτσι είτε αλλιώς: Υπάρχουν ακόμα πολλά να ανακαλύψετε.

Share this page