MENU

Παίξτε με ασφάλεια: Πώς οι γονείς αναγνωρίζουν τον μη ασφαλή εξοπλισμό παιδικής χαράς

Το TÜV NORD έχει συγκεντρώσει ορισμένα κριτήρια και σας τα παρουσιάζει

Οι παιδικές χαρές ακμάζουν ξανά. Μετά το κρύο και τη συνεχή βροχή, ο ηλιόλουστος καιρός προσελκύει πολλά παιδιά σε τσουλήθρες, κούνιες και τραμπάλες. Αλλά ποιος διασφαλίζει ασφαλείς παιδικές χαρές και πώς μπορούν οι γονείς να πουν εάν τα παιδιά μπορούν να περιπλανηθούν με ασφάλεια σε μία παιδική χαρά; Το έχει συγκεντρώσει ορισμένα κριτήρια.

Για να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά δεν τραυματίζονται όταν παίζουν, ισχύει ένα πρότυπο ασφάλειας για παιδικές χαρές σε ολόκληρη την Ευρώπη (DIN EN 1176 Part 1-11). Καθορίζει τα κριτήρια ελέγχων και τα διαστήματα ελέγχων.

Βασικά: Ο χειριστής μιας παιδικής χαράς είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του εξοπλισμού της παιδικής χαράς. Είναι υποχρεωμένος να επιθεωρεί την παιδική χαρά μία φορά την εβδομάδα ή να αναθέτει αυτό το καθήκον, για παράδειγμα, στην εταιρία διαχείρισης ακινήτων. Ο έλεγχος λειτουργίας του εξοπλισμού της παιδικής χαράς προγραμματίζεται κάθε τρεις μήνες και μία φορά το χρόνο απαιτείται πλήρης έλεγχος από έναν επιθεωρητή παιδικής χαράς. Στη συνέχεια, πιστοποιημένοι επιθεωρητές παιδικής χαράς όπως ο Goran Zovak από την TÜV NORD επιθεωρούν την κατάσταση της παιδικής χαράς και ελέγχουν αν οι μεμονωμένες συσκευές πληρούν τις απαιτήσεις του DIN.

 

«Οι περισσότεροι χειριστές δίνουν προσοχή στην κατάσταση των παιδικών χαρών τους. Ωστόσο, ενδέχεται μια παιδική χαρά να μην κάνει καλή εντύπωση. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην έλλειψη ελέγχου ή στον βανδαλισμό, κατά του οποίου ακόμη και ο πιο προσεκτικός χειριστής δεν είναι άτρωτος », λέει ο Goran Zovak. Δίνει μερικές ενδείξεις που μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να εκτιμήσουν την κατάσταση μιας παιδικής χαράς:

 

Ποιότητα εξοπλισμού παιδικής χαράς:

Ο εξοπλισμός παιδικής χαράς πρέπει να πληροί τις απαιτήσεις του DIN EN 1176. Οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να σχεδιάζουν τις συσκευές τους με τέτοιο τρόπο ώστε τα παιδιά να μην μπορούν να πιάσουν το κεφάλι ή τα άκρα τους μεταξύ των σκαλοπατιών και των σανιδιών ή ότι τα ρούχα τους δεν μπορούν να πιαστούν σε μικρά κενά. Δεν πρέπει να υπάρχουν σημεία σύσφιξης ή σπασμένα σημεία και πολλά άλλα. Προκειμένου να τεκμηριωθεί ότι οι κανονισμοί αυτοί έχουν ληφθεί υπόψη κατά την κατασκευή, ο περισσότερος εξοπλισμός παιδικής χαράς έχει αντίστοιχη σήμανση.

 

Εξοπλισμός παιδικής χαράς από ξύλο:

Τα μεγάλα διαστήματα βροχής το φθινόπωρο και το χειμώνα μπορούν να καταστρέψουν εξαρτήματα από ξύλο. Ειδικά όταν ο εξοπλισμός παιδικής χαράς είναι τοποθετημένος στη σκιά, η υγρασία μπορεί να στεγνώσει ελάχιστα. Το ξύλο μπορεί να σαπίσει. Η κατάσταση του υλικού δεν είναι πάντα ορατή από το εξωτερικό. Κατά κανόνα: Πρώτη ματιά στην πλευρά της συσκευής που είναι εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες - συνήθως αυτή είναι η βόρεια πλευρά, αναγνωρίσιμη από τα βρύα. Εάν έχουν σχηματιστεί μύκητες εκεί ή εάν το ξύλο μπορεί εύκολα να χαλάσει, η φέρουσα ικανότητα του ξύλου μπορεί να μειωθεί. «Εάν υπάρχουν ξύλινες κολόνες στην υγρή άμμο, μπορούν να αρχίσουν να γίνονται ασταθείς επίσης. Ως μέρος της επιθεώρησής μας, λοιπόν πάντα σκάβουμε άμμο για να ελέγξουμε την κατάσταση των στηριγμάτων », λέει ο Zovak.

 

Προστασία από πτώση

Όταν πρόκειται για ύψος, είναι σημαντικό τα παιδιά να μην τραυματίζονται όταν τρέχουν και πηδούν. Οι γονείς πρέπει να βεβαιωθούν ότι υπάρχει ένα συμπαγές στρώμα άμμου, ρινισμάτων ξύλου, χαλικιών ή προστατευτικών χαλιών κάτω από το πλαίσιο αναρρίχησης. Το γκαζόν είναι επίσης μια εναλλακτική λύση. Ισχύουν τα εξής: όσο μεγαλύτερο είναι το ύψος της πτώσης, τόσο υψηλότερες είναι οι απαιτήσεις για το μονωτικό υλικό.

 

Σκαλοπάτια, κουπαστές και κιγκλιδώματα

Ο εξοπλισμός της παιδικής χαράς πρέπει να είναι κατασκευασμένος από άθραυστο υλικό. Επομένως, δεν πρέπει να υπάρχουν θραύσματα, προεξέχοντα καρφιά, αιχμηρά μέρη ή άλλα ελαττώματα στις κουπαστές και τα κιγκλιδώματα. Τα σκαλοπάτια, οι ράβδοι και οι χειρολαβές δεν πρέπει να προκαλούν τραυματισμούς κατά την αναρρίχηση.

 

Άμμος

Συγκεκριμένοι κανόνες ισχύουν επίσης για το παιχνίδι στην άμμο. Θα πρέπει να είναι χωρίς χημικές ουσίες και ιδιαίτερα λεπτόκοκκη για την πρόληψη τραυματισμών σε περίπτωση κατάποσης. Οι γονείς πρέπει να βεβαιωθούν ότι η άμμος είναι απαλλαγμένη από σκουπίδια, σπασμένα γυαλιά, σύριγγες, τσιγάρα ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να βλάψει τα παιδιά.

 

Δίχτυα και πλαστικά

Είναι άθικτα τα δίχτυα αναρρίχησης; Τα καθίσματα ή οι λαβές είναι ραγισμένα ή εύθραυστα; Τα πλαστικά μπορεί να γίνουν εύθραυστα με παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

 

Κούνιες

Οι κούνιες πρέπει να είναι σταθεροποιημένες στην κατασκευή και δεν πρέπει να ταλαντεύονται κατά τη χρήση. Τα εξαρτήματα στερέωσης δεν πρέπει επίσης να είναι χαλαρά και να μην έχουν σκουριά. Οι αλυσίδες στις κούνιες δεν πρέπει να έχουν διαβρωθεί πολύ. «Ο πρώτος και ο τελευταίος κρίκος της αλυσίδας είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι σε  βαριά φορτία. Αξίζει να ρίξουμε μια κριτική ματιά εδώ », λέει ο Zovak.

 

Δηλητηριώδη φυτά

Τα δηλητηριώδη φυτά δεν έχουν θέση μέσα ή γύρω από την παιδική χαρά. Τα φυτά Daphne, eu cone, laburnum και holly απαγορεύονται. «Αυτό εξετάζεται επίσης κατά τη διάρκεια της ετήσιας επιθεώρησης. Άλλα φυτά μπορεί επίσης να είναι ακατάλληλα εάν, για παράδειγμα, είναι πολύ κοντά σε κάποια τσουλήθρα και τα κλαδιά τους θα μπορούσαν να μπουν στα μάτια των παιδιών », λέει ο Goran Zovak.

 

Εάν οι γονείς ανακαλύψουν ανεπάρκειες, θα πρέπει να κρατήσουν τα παιδιά μακριά από την πληγείσα συσκευή ως προφύλαξη και επίσης να ενημερώσουν τους άλλους γονείς. Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον χειριστή, ώστε να επιδιορθώσει τη συσκευή το συντομότερο δυνατό. Κατά κανόνα, στην είσοδο της παιδικής χαράς θα βρείτε μια πινακίδα με το όνομα και τον αριθμό του χειριστή. "Εάν ο χειριστής δεν μπορεί να ταυτοποιηθεί, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γραφείο δημόσιας τάξης, και εάν υπάρχει επικείμενος κίνδυνος, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την αστυνομία", λέει ο κ. Zovak.

Share this page