MENU

Τι μπορούμε να περιμένουμε από το 6G;

Το δίκτυο 6G θα είναι σε θέση να ανιχνεύει και να καταγράφει το περιβάλλον του. Ο τρόπος με τον οποίο εμείς και οι συσκευές επικοινωνούμε μεταξύ μας θα αλλάξουν ριζικά.

Παρόλο που το δίκτυο 5G επεκτείνει την εμβέλειά του, στο τελικό στάδιο ανάπτυξής βρίσκεται ήδη το 6G, το οποίο θα προσφέρει ταχύτητα δεδομένων 50 φορές ταχύτερη από το 5G μαζί με σημαντικά χαμηλότερο λανθάνοντα χρόνο. Αυτή η αλλαγή θα σημαίνει  τη μετάδοση πακέτων δεδομένων χωρίς καθυστέρηση.

Ο Dirk Kretzschmar, Διευθύνων Σύμβουλος της TÜViT, αποκαλύπτει τα πάντα για το νέο πρότυπο του αύριο.

Μόλις ξεκίνησε η εξέλιξη του 5G, αλλά ήδη αναπτύσσεται το 6G. Δεν είναι λίγο πρόωρο;

Στην πραγματικότητα, το χρονικό πλαίσιο είναι φυσιολογικό. Από την έναρξη της κινητής τηλεφωνίας, κάθε αλλαγή γενιάς πραγματοποιείται κάθε δέκα χρόνια και συνδέεται με μια νέα προσέγγιση. Η  διαδικασία τυποποίησης για το 6G θα ξεκινήσει το 2025, με την εφαρμογή του να ακολουθεί το 2030. Σήμερα, βρισκόμαστε στη φάση του οραματισμού του και αναπτύσσουμε ιδέες που θα είναι σχετικές το 2030.

Πώς θα ζούμε το 2030 και τι ρόλο θα παίζει το 6G στη διαδικασία;

Τα οράματα που παρουσιάζονται από οργανισμούς όπως ο ιαπωνικός πάροχος κινητής τηλεφωνίας NTT Docomo, έχουν αναμφισβήτητα μία φουτουριστική γεύση. Το βασικό θέμα είναι ότι όλα θα αλληλοσυνδέονται μέσω 6G. Ο τρόπος με τον οποίο εμείς και οι συσκευές επικοινωνούμε μεταξύ μας θα αλλάξουν ριζικά. Η συζήτηση αφορά τη κυβερνο-φυσική σύντηξη, δηλαδή μια σύντηξη του ψηφιακού, φυσικού και βιολογικού κόσμου. Το δίκτυο 6G θα μπορεί να ανιχνεύει και να καταγράφει το περιβάλλον του. Με άλλα λόγια, παράλληλα με την επικοινωνία, σημαντικό ρόλο θα παίζουν και οι αισθητηριακές ικανότητες. Τα εκτεταμένης πραγματικότητας γυαλιά (VR, AR και μικτής πραγματικότητας) θα παρέχουν επιπλέον πληροφορίες στην καθημερινότητά μας. Οι συνομιλητές μας στις αυριανές βιντεοδιασκέψεις μπορεί να καταλήξουν να κάθονται μαζί μας στο ίδιο τραπέζι σε ολογραμματική μορφή χάρη στους απτικούς και άλλους αισθητήρες και αισθήσεις όπως η αφή, η όσφρηση και η γεύση να μπορούν να γίνουν υπαρκτές σε εξ αποστάσεως συνομιλίες. Για παράδειγμα, θα μπορούμε να μυρίσουμε ένα άρωμα στο σπίτι πριν το παραγγείλουμε ή να κάνουμε μία χειραψία με τον συνομιλητή μας σε μία βιντεοκλήση. Επίσης, το 6G προορίζεται να βελτιώσει σημαντικά την επικοινωνία μεταξύ τεχνικών και ενεργειακών εγκαταστάσεων, βοηθώντας μας έτσι να επιτύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους. Τα έγγραφα προγραμματισμού είναι επίσης γεμάτα από αυτόνομα εργοστάσια που παράγουν τα προϊόντα τους χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση, μακριά από τις πόλεις αλλά και στις πόλεις, για παράδειγμα κάτω από το έδαφος. Σε δέκα χρόνια μπορεί να έχει αναπτυχθεί ο διαστημικός τουρισμός. Οι άνθρωποι συλλογίζονται την ιδέα των οικοτόπων στο φεγγάρι ή και στον Άρη εδώ και πολλά χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, η υποδομή επικοινωνιών μας θα πρέπει να καλύπτει το διάστημα, τη γη, τους ουρανούς και τους ωκεανούς. Η σκέψη είναι, κατά συνέπεια, ότι θα επιτύχουμε την ακραία κάλυψη με 6G – κάλυψη κινητής τηλεφωνίας που επεκτείνεται και σε μέρη όπου δεν μένει κανείς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

 

Share this page